Zpracování: Ruční sklizeň. Víno kvasilo a zrálo v nerezu, 6 měsíců na jemných kalech.
Senzorické hodnocení: Víno zelenkavé barvy. Vůně je decentní kořenitě ovocná, můžeme najít přezrálé hrušky, meruňky s lehkým nádechem medu a pepře. V chuti je víno lehčí, šťavnaté se slanou dochutí. Vhodně se doplňuje se zeleninovým salátem, pstruhem na másle nebo smaženým telecím řízkem.
Veltlínské zelené (zkratka VZ) je stará odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín. Odrůda, pocházející z regionu Dolní Rakousko, z oblasti vrchoviny Manhartsberg, patrně z okolí města Retz, vznikla samovolným křížením odrůd Tramín a St. Georgen. Typický VZ má světle zelenou až zelenožlutou barvu, svěží, pronikavou vůni, střední tělo, svěží, vyváženou chuť s ovocnými tóny a s vyšším obsahem příjemných kyselin. Ve vůni a chuti můžeme hledat lipový květ, jemně hořké mandle, muškátové tóny, pepř, chřest, zelený hrášek, u vyzrálých vín exotické ovoce.